Het verhaal van Lies Lauwers

“Er zou een draaiboek moeten zijn om zelfstandige te worden”

Het begon in 1993 in een kleine living, met het bedrukken van t-shirts. Ondertussen, zo’n 25 jaar later, leiden Lies Lauwers en haar man Dirk Teughels een bloeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in autobelettering en in- en outdoorreclame. In een atelier van zo’n 1000 vierkante meter coördineren ze samen een team van maar liefst 19 werknemers.

“Van de camionette van de bakker tot grote prints voor het stadion van RSC Anderlecht: wij willen dat elke klant fier is op ons werk.”

Als we Lies Lauwers ‘s ochtends te spreken krijgen, is ze een vat vol energie. Op het moment dat anderen zich nog een keer omdraaien, is zij vaak al gaan lopen, heeft ze al 50 mails gecheckt en is ze gezwind onderweg naar een prospect. Dat het zelfstandigenleven haar als gegoten zit, is overduidelijk.

“Ik vind het héél fijn om in deze sector aan de slag te zijn. Het is een dankbare job: met de producten die wij maken, zorgen wij ervoor dat andere ondernemers visueel opvallen en een goede indruk achterlaten. Ons prepress team begeleidt elk order, onze productieafdeling zorgt voor de prints en afwerking, onze beletteraars dragen zorg voor de plaatsing in onze atelier of op locatie. We doen altijd maatwerk voor onze klanten, en daar komt veel fierheid bij kijken: je bouwt mee aan het imago van een klant, of het nu een kmo is of een groot bedrijf.”

Het zelfstandigenleven

Lies is met plezier zelfstandig, maar het was toch een leerschool: “Ik heb geen hogeschoolopleiding gevolgd, en wij hadden ook geen ervaring in het coachen of opleiden van mensen. Bij het ondernemen komt veel kijken, en het meeste doe je vanuit je buikgevoel. Toch zou voor beginnende ondernemers een soort draaiboek wel handig zijn, à la “50 factoren waarmee ik zeker rekening moet houden. Zo zouden veel faillissementen voorkomen kunnen worden.”

Lies leidt XL Reklame samen met haar man: ‘Wij zijn yin en yang, en vullen elkaar perfect aan. Dat is nodig om het goed te laten draaien, maar ook belangrijk als het minder goed gaat. Zelfstandige zijn is zeker geen evidentie: je bent dagelijks met mensen bezig. Dat is een verrijking, maar die mensen kunnen ook eens langdurig ziek vallen. Dan moet je de lonen kunnen blijven betalen, het papierwerk blijven regelen,…je moet bereid zijn er veel uren in te steken.”

“Zelfstandige worden is niet moeilijk, maar de kunst is om het te blijven”

 

Lees het volledige artikel op www.blueground.be

Bron: BlueGround