Team XL: Rafaël

In de rubriek Team XL verdiepen we ons elk week in het takenpakket van iemand binnen ons team. Welke verantwoordelijkheden heeft hij of zij binnen XL Reklame en waarmee vullen zij hun drukke dagen. Deze week nemen we Laurent Marichal, Printoperator binnen de productieafdeling, onder de loep.

Vroeg begonnen is half gewonnen

Al van jongs af aan is Laurent geïnteresseerd in print- en drukwerk. Hij deed zijn eerste kennis op tijdens zijn secundaire studie Drukvoorbereidingstechnieken aan het Technicum Noord-Antwerpen. Een logische overstap naar het hoger onderwijs maakte hij door te kiezen voor de bachelor Digitale Media aan de AP Hogeschool te Antwerpen.

Tinnen XL jubileum

Met alle verworven kennis begon hij als ontwerper bij Inventif Designers. Hierna maakte hij de overstap naar XL Reklame als Printoperator waar hij voornamelijk instond voor het printen van panelen. Later werd zijn takenpakket uitgebreid tot zowel het printen van panelen, het roll-to-roll printwerk en het maken en produceren van displays. Hiervoor volgde hij een ArtiosCAD bijscholing. In juni 2019 vierden we dat Laurent al 10 jaar bij XL Reklame in dienst is. Goed voor een tinnen jubileum!

Team XL: Printoperator Laurent
Team XL: Printoperator Laurent

Dagdagelijkse workflow

Een normale werkdag binnen de productieafdeling begint om 9u00. Een belangrijk onderdeel van de dagplanning is het onderhouden van de printers. Na dit dagelijks onderhoud, zet Laurent af en toe ook bestanden klaar om printcollega David te ondersteunen. Samen overlopen ze de planning en stellen ze een gestructureerde volgorde per materiaal op. Op die manier worden prioritaire orders eerst geproduceerd en hoeft er niet te vaak van printmateriaal gewisseld te worden. Het lamineren en snijden van de geprinte borden op de Zünd, een snij- en freesmachine, is de volgende stap in het productieproces.

Risico’s van het vak

De HP-printers die gebruikt worden in de productie zijn gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te besturen. De Dürst printer daarentegen is complexer en uitdagender. Dit biedt extra mogelijkheden, denk maar aan dubbelzijdig printen of het gebruik van witte inkten op transparante folies. Ook het printen van warmtegevoelige materialen zoals Squid is niet risicoloos. Nauwkeurige prepress instellingen en aandacht te werk gaan zijn een must! Andere materialen waar Laurent graag mee werkt en die tot een mooi eindresultaat verwerkt kunnen worden, zijn synapsvellen en transparante folies.

Team XL: Printoperator Laurent
Team XL: Printoperator Laurent

Waarom XL Reklame

Het printen zelf vindt Laurent het leukste aan zijn job. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: “Altijd de hoogst mogelijke kwaliteit nastreven om uiteindelijk op straat het eindresultaat te mogen bewonderen”. Werken bij XL Reklame is ook aangenaam aangezien het een bedrijf is waar je iedereen goed kent. Met andere woorden: veel persoonlijk contact waarbij iedereen op dezelfde lijn staat zonder te veel hiërarchische structuren. Zo staat Laurent voornamelijk in contact met David voor de planning, met Rafaël voor vragen over de producten en met de grafisch vormgevers en orderbegeleiders om fouten in prints te voorkomen.

Toekomstvisie & plannen

Om zijn print-kennis verder te ontwikkelen, zou Laurent graag nog meer opleidingen volgen. Een cursus color management staat bovenaan zijn to-do list. Het liefst van al blijft hij graag nog lang werken in de productieafdeling met zijn gekende printmachines.

Zie jij een job bij XL Reklame ook zitten? Check dan snel onze vacatures!