Ost

In de rubriek Team XL verdiepen we ons elk week in het takenpakket van iemand binnen ons team. Welke verantwoordelijkheden heeft hij of zij binnen XL Reklame en waarmee vullen zij hun drukke dagen. Deze week nemen we Christophe Ost onder de loep, teamleader van de beletteraars gespecialiseerd in carwrap. 

Ost voor de vrienden

De 35-jarige beletteraar Christophe, ook beter bekend als den Ost, uit Kapelle Op Den Bos is al sinds 2007 een vaste waarde binnen het XL team. Tijdens zijn laatste jaar als student publiciteit en reclame kwam Ost als stagiair bij XL Reklame terecht. Hier leerde hij de eerste kneepjes van het beletteraars vak. Een skill die tot op de dag van vandaag nog steeds verder ontwikkeld wordt tijdens het volgen van externe opleidingen.

Never not learning

Een goed voorbeeld van een recent gevolgde opleiding is de bijscholing georganiseerd door Avery Dennison. Nadat XL Reklame in 2018 overschakelde naar het gebruik van Avery Dennison folies, was een extra toelichting noodzakelijk. Nieuwe folies betekenen ook andere toepassingen en een andere manier van omgaan met de materialen. Na een theoretische opleiding, volgde ook een praktisch examen. Ost slaagde hiervoor met twee sterren, het maximum te behalen resultaat! Lees er hier meer over.

Een dag in het leven van

Een standaard werkdag begint om half 9 in de ochtend en eindigt om half 5 in de namiddag, met een half uur middagpauze op de middag. Veel “standaard werkdagen” zijn er echter niet in deze job, flexibiliteit is een must! Als er veel werk op de planning staat, gebeurt het vaak dat Ost vroeger aan zijn dag begint. Hetzelfde geldt wanneer het werk niet afgeraakt, in dat geval worden er overuren geklopt.

Team XL - Ost
Team XL - Ost

Taken & Tools

Als teamleader van de beletteraars focust Ost zich vooral op de meest delicate en grote wraps, namelijk: de full wraps. De must have tools hierbij zijn: scherpe messen, een temperatuurmeter om het oppervlak te meten, een warmteblazer om de folie genoeg te warmen en een rakel om de folies aan te strijken.

Niet enkel het wrappen van wagens behoort tot zijn pakket. Etalages bestickeren, constructies opstellen, lichtreclame voorbereiden en ophangen, … Het is slechts een kleine selectie van de verschillende uitvoeringen die tot Ost zijn takenpakket behoren.

Dit alles tot een goed einde brengen kan Ost natuurlijk niet in zijn eentje. Zo staat hij veel in contact met het eiland en de productie-afdeling. Welke folie wordt er best gebruikt? Hoeveel uur is er nodig voor een bepaalde belettering? Hoe moet iets ingedeeld worden om te printen? Door eenduidige en klare communicatie tussen alle afdelingen worden fouten voorkomen en verloopt elk order van begin tot einde volledig vlekkeloos.

Trends & Tips

De folies waar Ost het liefst mee werkt zijn de Supreme Wrapping Film voor color wraps en de gegoten Avery 1105 SuperCast printfolie voor meer gesofisticeerde autobeletteringen. Een duidelijke trend die hij steeds vaker ziet terugkomen, is het gebruik van mat zwarte folie of een matte laminaat om eender welke kleur van folie af te werken.

Een goede folie is natuurlijk niets waard zonder een goede werkomgeving om de folie aan te brengen. De ideale conditie om een wagen te wrappen, is in een nette en stofvrije omgeving die een temperatuur tussen de 18 en 20 graden heeft. Om de wagen zelf optimaal voor te bereiden, is een bezoek aan de carwash zeer gewenst. Eén dag voor het beletteren en 24 uur na de belettering dient de wagen binnen te staan zodat de lijmlaag optimaal kan hechten. Een bezoek aan de carwash na het beletteren, moet ook uitgesteld worden tot twee weken na de plaatsing. Dit om het loskomen van de folies te voorkomen.

Team XL - Ost
Team XL - Ost

Toekomstvisie & plannen

Waarom Ost zo graag bij XL werkt, is te wijten aan verschillende redenen. Naast een mooi loon en toffe collega’s, biedt de job ook heel veel variatie. Om het met Ost zijn woorden te zeggen: “de ene dag ben je in het atelier een vette bak aan het wrappen, de andere dag sta je buiten in de zon reclamepanelen te monteren”. Er wordt dagelijks mooi werk afgeleverd, wanneer dit dan ook nog eens geapprecieerd wordt door de klanten zorgt dit voor extra voldoening.

Een carriereswitch zit er voor Ost niet snel in. Hij is blij met zijn job bij XL Reklame en zou graag zijn passie voor het wrappen verder willen delen met anderen. Zo zou hij graag ook anderen het vak willen aanleren door bijvoorbeeld zelf opleidingen te geven of een live wrap uit te voeren op een sign beurs.

Zie jij een job bij XL Reklame ook zitten? Check dan snel onze vacatures!

Volgende keer in de rubriek Team XL: Rafaël Campoli