Alvorens een keuze te maken over de belettering van jouw bedrijfs-, werf- of bouwvoertuigen is het belangrijk om te weten wat wettelijk mag, niet mag of zelfs verplicht is. Hieronder vind je een overzicht met de regels in verband met het tinten van jouw autoruiten, veiligheidsmarkeringen en visgraatfolie. Lees verder en bekijk of jouw bedrijfsvoertuigen voldoen aan de huidige wetgeving.

Nieuwe regels voor visgraatfolie

Vanaf 2020 zullen er nieuwe, strengere regels van kracht gaan in verband met visgraatfolie. Deze folie is een type van veiligheidsmarkering dat beter bekend staat als de rood-witte striping voor bouw- en werfvoertuigen. Deze voertuigen moesten tot op heden zowel voor- als achteraan voorzien worden van afwisselende rood-witte strepen met een minimale oppervlakte van 1m². Door de strengere wetgeving zullen alle nieuwe werf- en bouwvoertuigen vanaf 2020 de rood-witte striping moeten laten plaatsen met klasse 2 als reflectieniveau. Hierdoor wordt hun zichtbaarheid nog groter in het donker.

Visgraatfolie_Voorkant
Visgraatfolie_Klasse 2
Visgraatfolie_Achterkant

Reflecterende contourmarkeringen bij vrachtwagens

Sinds 2011 zijn reflecterende contourmarkeringen verplicht voor vrachtwagens (+7,5 ton) en aanhangwagens (+3,5 ton). Deze contourmarkeringen moeten zowel aan de zijkant als aan de achterkant geplaatst worden met folie die voldoet aan de voorschriften. De folie wordt steeds zo dicht mogelijk bij de rand aangebracht. Hierbij moeten ook specifieke richtlijnen gevolgd worden in verband met de lengte, breedte en hoogte van de markeringen.

Bij XL Reklame volgen we deze voorschriften steeds nauwlettend op en zorgen we ervoor dat al onze klanten voldoen aan de richtlijnen. We beschikken dan ook over het beste materiaal dat conform is met alle regels.

Contourmarkering_Zijkant
Contourmarkering_Achterkant
Contourmarkering_Zijkant

Belettering van jouw autoruiten

Sinds 2003 is het verboden om jouw voorste zijruiten te tinten of te beletteren omdat deze steeds doorkijk moeten bieden aan de chauffeur. Indien jouw voorste zijruiten voor 2003 geblindeerd zijn is er geen probleem als je voldoet aan de volgende eisen:

  • Lichtdoorlaatbaarheid ≥ 70%.
  • Een origineel attest van voor 30 april 2003 moet voorgelegd worden bij de keuring, met verwijzing naar de proefnummers van het Nationaal Glasinstituut te Charleroi.
  • Quality Glass Coating (proefnummer 01/BE.151 en 01/BE.152).

Het is wel toegelaten om de achterste zijruiten of achterruit te tinten of te beletteren, maar ook hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mag de folie slechts beschikken over een reflectiegraad van 15% en moet er daarbij nog steeds van binnen naar buiten kunnen gekeken worden. Ten slotte mag je steeds een zonneband of een belettering aanbrengen op jouw voorruit. Hierbij moet je er enkel op letten dat de ondergrens niet lager is dan de ondergrens van de zonneklep. Daarnaast mag de zonneband ook niet spiegelend of reflecterend zijn. De kleur en de lichtdoorlaatbaarheid zijn geen te keuren criteria bij de achterste zijruiten, de achterruit of de voorruit.

Contravision_VanPoppel
Zijruit_Pandabos
Blinderen_Zijruit

Indien je zelf niet bezig wil zijn met al deze regels, dan begrijpen wij dat volkomen. Laat daarom jouw wagen beletteren door XL Reklame! We zorgen ervoor dat jouw autobelettering conform is met alle regels. Je kan ons steeds contacteren indien je nog bijkomende vragen hebt in verband met de regels omtrent veiligheidsmarketing.

Bekijk hier alle mogelijkheden omtrent autobelettering

Bron: AIBV